کبه یک غذای عربی (لبنان، فلسطین و سوریه) می باشد که بسیار لذیذ و خوشمزه است و شبیه کوفته اما کوچکتر است. کُبه که کِبه هم تلفظ می شود؛ تلفظی از لغت قُبه عربی است. از لحاظ لغوی به معنای قلنبه در فارسی است. غذایی است که شبیه توپ کوچک و حدوداً گرد است.
مواد لازم (برای ۴ نفر):
برنج — ۲ پیمانه (۳۲۰ گرم)
سیب زمینی (آب پز) — ۲عدد (۳۰۰ گرم)
روغن مایع (مخصوص سرخ کردن) — به مقدار لازم
گوشت چرخکرده (مخلوط گوسفند و گوساله) — ۴۰۰ گرم
فلفل سیاه (پودر شده) و نمک — به مقدار لازم
زردچوبه (پودرشده) — ۱ قاشق چایخوری (۳ گرم)
زیره (پودرشده) — ۱ قاشق سوپخوری (۶ گرم)
گرد لیمو — ۱ قاشق سوپخوری (۶ گرم)
پیاز داغ — یک دوم پیمانه (۲۵ گرم)
نخود فرنگی (بلانچ شده)* — ۱ پیمانه (۸۰ گرم)
گشنیز (پاک و خردشده) — ۱۰۰ گرم
تخممرغ — ۳ عدد (۱۶۵ تا ۱۸۰ گرم)
پودر سوخاری — به مقدار لازم
کاهو — به مقدار لازم
سس گوجهفرنگی — به مقدار لازم
* بلانچ کردن: نخود فرنگی را ابتدا یک دقیقه در قابلمه ای حاوی آب جوش ریخته، سپس به مدت ۳۰ ثانیه در ظرفی حاوی آب و یخ بریزید و آبکش کنید.
روش تهیه:
۱- برنج را با مقداری آب به مدت سه ساعت خیس کرده، سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید؛
۲. در قابلمهای مناسب، مقداری آب بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش آید. برنج را به مدت پنج تا هفت دقیقه داخل قابلمه حاوی آب جوش بریزید تا نیمپز شود، سپس آبکش کنید؛
۳. در تابهای مناسب، مقداری روغن ریخته، روی حرارت زیاد قرار دهید. گوشت را به آن اضافه کرده و تفت دهید تا آب گوشت کاملاً کشیده شود؛
۴. نمک، فلفل، نیمی از زردچوبه، نیمی از زیره، نیمی ازگرد لیمو، پیاز داغ و نخود فرنگی را به آن بیفزایید و تفت دهید؛
۵. گشنیز را نیز به مخلوط بالا اضافه کنید و پس از تفت دادن از روی حرارت بردارید و بگذارید مواد خنک شوند؛
۶. در این فاصله، برنج و سیب زمینی را چرخ کنید و به آن نمک، فلفل، بقیه زردچوبه، زیره و گرد لیمو را اضافه کرده، ورز دهید تا خمیر کاملاً یکدست شود و حالت چسبندگی پیدا کند؛
۷. کف دست را با روغن مایع کمی چرب کرده، مقداری از خمیر را برداشته، شبیه تخممرغ در دست فرم دهید و با فشار انگشت شست، فرو رفتگی در آن ایجاد کنید و از مخلوط گوشت درون آن بریزید، سپس روی مخلوط گوشت را با خمیر برنجی بسته و فرم دهید؛
۸. کف ظرفی مناسب را با روغن مایع کمی چرب کرده، کبههای آماده شده را در آن بچینید و به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید؛
۹. پس از این مدت، کبهها را از یخچال بیرون آورید. تخممرغها را در ظرفی دیگر ریخته و هم بزنید. کبهها را ابتدا به تخم مرغ آغشته کرده، سپس در پودر سوخاری بغلطانید؛
۱۰. در تابهای دیواره بلند، مقدار زیادی روغن بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا داغ شود، سپس کبهها را در آن سرخ کرده (کبه ها باید در روغن شناور باشند) و پس از تزیین با مقداری کاهو و سس گوجهفرنگی سرو کنید.
اندازه گشنیز بر مبنای پاک شده آن است که مقدار پاک نشده آن دو برابر میباشد.