مواد لازم برای چهار نفر
کلم پیچ متوسط: یک عدد (۴۰۰ گرم)
سیر: سه حبه
تره: ۵۰ گرم
شوید: ۵۰ گرم
جعفری: ۵۰ گرم
هویج متوسط: دو عدد
نمـک: یک قاشـق چایخوری
بـرنج: سه پیمانه
گوشت یا مرغ بریان: ۴۰۰ گرم
زعفــران دمشده غلیظ: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
طرز تهیه
در اکثر پلوهای قدیمی در کنار غذا، گوشت یا مرغ بریان با انواع طبخ موجود است. این گوشتها را از قبل آماده میکردند و میگذاشتند تا بیات شود و بعد آن را به اشکال مختلف طبخ میکردند. یکی از روشها آن است که گوشت یا مرغ را با پیاز در کره کمی تفت داده، سپس با مقداری زعفران و آب میگذاریم تا بپزد و بعد از طبخ با کمی روغن سرخ کرده یا لای پلو گذاشته و دم میکنیم یا در زمان سرو کنار پلو میگذاریم.
برنج را با نمک خیس میکنیم. آب را جوش آورده و برنج را در آن میریزیم و میجوشانیم تا زمانی که برنج به حدی برسد که وقتی بین دو انگشت آن را فشردیم سه قسمت شود، بعد آبکش کرده و با آب سرد میشوییم تا لعاب آن برود.
کلمپیچ را خرد کرده و در تابه میریزیم. سیرها را ریز رنده میکنیم. تره، شوید و جعفری را هم خرد کرده و در تابه میریزیم. چهار قاشق غذاخوری روغن روی آن ریخته و همه را با هم سرخ میکنیم. ساقه کلم را با هویجها در آب و نمک ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه میجوشانیم تا نرم شود.
سپس هر دو را خرد کرده و کنار میگذاریم. یک قاشق روغن ته قابلمه میریزیم. یک تا دو کفگیر برنج ریخته، بعد مقداری از سس کلم را میریزیم، دوباره برنج و بعد سس کلم را همین طور لایه لایه تا مواد و برنج تمام شود. زعفران را روی پلو پخش کرده، در قابلمه را گذاشته و حرارت را زیاد میکنیم تا بخار برنج بلند شود. بعد کمی آب در آن ریخته، دمکنی میگذاریم و ۴۵ دقیقه تا یک ساعت صبر میکنیم تا پلو دم بکشد، سپس با گوشت یا مرغ بریان غذا را سرو میکنیم.
کلم پلاو بر چند نوع است که با انواع کلم تهیه میشود. این دستورالعمل از منبع قدیمی تهیه شده که در آن سند این کلم پلو به شیرازیها نسبت داده شده است.