مواد لازم (برای ۴ نفر):
لپه — یک دوم پیمانه
فلفل سیاه (پودرشده) و نمک — به مقدار لازم
سینه مرغ — ۸۰۰ گرم
زردچوبه (پودرشده) — ۱ قاشق چایخوری
کشمش پلویی (شسته و خشکشده) — یک دوم پیمانه
روغن مایع (مخصوص سرخکردن) — به مقدار لازم
دارچین (پودرشده) — یک دوم قاشق چایخوری
مایه اصلی تهچین — طبق دستور دادهشده
زیره سبز (پودرشده) — ۲ قاشق سوپخوری
کره — یک دوم پیمانه
ماست (چکیده و ترش) — مقداری برای تزیین
زرشک (تفت دادهشده در کره) — مقداری برای تزیین
روش تهیه:
۱- لپه خیسشده را آبکش کرده و بهمدت یک ساعت در قابلمهای حاوی آب بر روی حرارت ملایم بپزید. در اواخر پخت، کمی نمک به آن افزوده و پس از پخت، در آبکش بریزید؛
۲.مرغ را بههمراه نمک، فلفل، زردچوبه و دو تا سه پیمانه آب در قابلمهای مناسب ریخته و بر روی حرارت ملایم قرار داده تا بهمدت ۳۰ دقیقه بپزد؛
۳.کشمش را بهمدت یک تا دو دقیقه در تابهای حاوی روغن و بر روی حرارت ملایم تفت دهید، سپس دارچین را به آن افزوده و مجدداً تفت دهید؛
۴.در قابلمهای مناسب، مقداری روغن ریخته و بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا داغ شود. مقداری از مایه اصلی تهچین را در قابلمه بریزید. مرغ، لپه، کشمش و زیره را روی آن ریخته، بقیه مایه اصلی تهچین را بریزید (در صورت تمایل میتوانید مواد را لابهلای مایه تهچین در طبقات جداگانه قرار دهید). درِ قابلمه را گذاشته و حرارت را زیاد کنید؛
۵.پس از سه تا چهار دقیقه، کره را بههمراه سه قاشق سوپخوری روغن مایع روی حرارت ملایم قرار دهید تا داغ شود، سپس روی تهچین بریزید. درِ ظرف را گذاشته و حرارت را ملایم کنید تا بهمدت ۵۰ تا ۶۰ دقیقه بپزد و آماده شود؛
۶.پس از پخت، تهچین را در ظرف مورد نظر برگردانده و روی آن را با ماست چکیده و زرشک تزیین و سرو کنید.
مواد لازم (برای تهیه مایه اصلی تهچین):
برنج — ۳ پیمانه
نمک — به مقدار لازم
تخممرغ — ۴ عدد
ماست (چکیده و ترش) — ۳۰۰ گرم
زعفران (ساییده و حلشده در آب) — ۳ قاشق سوپخوری
کره — یک سوم پیمانه
روش تهیه:
۱- برنج را در ظرفی مناسب حاوی آب و نمک بهمدت ۸ تا ۱۰ ساعت خیس کرده، سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید؛
۲.در قابلمهای مناسب، مقداری آب ریخته، روی حرارت زیاد قرار دهید. زمانیکه جوش آمد، برنج را بهمدت ۱۰ تا ۱۴ دقیقه داخل آن بریزید تا آماده شود، سپس آبکش کنید؛
۳.تخممرغها را در ظرفی جداگانه ریخته و با همزن دستی هم بزنید؛
۴.ماست، زعفران، کره، تخممرغ و مقداری نمک را در ظرفی مناسب ریخته و هم بزنید؛
۵.برنج آبکششده را به مخلوط تخممرغ اضافه کرده و هم بزنید تا مایه تهچین آماده شود.
نکته:
کشمش را به روغن داغ اضافه نکنید؛ زیرا کشمش سریعاً میسوزد، همچنین هنگام تهیه این تهچین، دقت کنید تا کشمش در اطراف مایه تهچین قرار نگیرد؛ زیرا باعث سوختن آن میشود.
در زمان پختِ تهچین، حرارت هرچه ملایم و یکنواختتر باشد، تهچین بهتری خواهید داشت.
ماست عادی بهدلیل وجودِ آبِ زیاد، باعث رقیق شدن مایه تهچین و له شدن برنج میشود؛ اما ماست چکیده ترش، باعثِ هرچه خوشمزهتر شدنِ مزه تهچین میشود، همچنین مزه ترشی ماست، بهدلیل وجود مخمرها، برنج را پوکتر میکند. در صورت عدم دسترسی به ماست ترش، ماست را از ۲۴ ساعت قبل در دمای گرم قرار داده تا کمی ترش شود.